Kylmälokerossa oli vielä reilun parinkilon pussi punajuuria, jotka olivat jo aavistaneet kevään tulon ja olivat kasvattaneet pikkuisia lehdenalkuja naattien paikoille.
Punajuuri on erinomainen ruoka-aine, käsittely vaan on niin viimosen päälle taitolaji.
Aloita käärimällä matot keittiön lattialta ja etsi itsellesi suurin mahdollinen esiliina. Varaa lähellesi pyyheliina, rulla talouspaperia ja muutamia viledaliinoja tiskipöydän pyyhkimiseen.
Yritä pestä punajuuret niin, että tiskialtaan kaakelit säästyvät roiskeilta, ei muuten taida onnistua. Ota hyvä terävä kuorimaveitsi ja ryhdy kuorimishommiin asenteella. Matkapuhelin kannattaa sulkea varmuuden vuoksi, et todellakaan voi vastata puheluihin punajuurien kuorimisen aikana. Älä laita jo kuorimiasi juuria kylmään veteen, jätä kuivana kulhoon, väri liukenee veteen helposti.
Minä raastoin punajuuret pienellä monitoimikoneella, voi hyvät hyssykät, olisi pitänyt olla sellainen iso valtava, johon kaikki kaksi kiloa olisi mahtunut kerralla. Minun koneeni silppusi yhden viipaloidun punajuuren kerrallaan, säiliöön mahtui n. kahden raasteet ja sitten oli taiteiltava raaste kulhoon odottamaan. Säästän teidät tarkemmilta kuvauksilta mistä niitä raastetikkuja välillä löytyi. Yksi iso punajuuri luiskahti märistä käsistäni lattialle ja se rontti oli pomppivaa laatua, siis lattiarättiäkin tarvittiin.
Siinä vaiheessa kun koko lasti oli raasteena kolmeen osaan jaettuna, minulla oli iso läjä pyykkiä ja punajuurenpunainen raita tukassani.
Melkein tekisi mieleni sanoa: Älkää tehkö tätä kotona. Tehkää kuitenkin, on kokemisen arvoista uunista tuleva suloinen tuoksu ja voitonriemu siitä, että on päihittänyt mokoman punajuurisäkin.
Nyt on valmiina punajuurilaatikkoa ja punajuuriröstejä. Yksi pussillinen valmista raastetta päätyi pakastimeen, siitä valmistetaan borshkeittoa.
n. 5 raakana raastettua punajuurta
1 iso sipuli
3 kynttä valkosipulia
400 g jauhelihaa
3 dl kermaa
2 kananmunaa
Aurajuustoa
yrttimaustetta
suolaa
Punajuuriraasteeseen sekoitetaan ruskistetut sipulit ja jauheliha. Kermaan sekoitetaan munat, mausteet ja murustettu juusto. Suolaa ei paljon tarvita koska Aurajuusto on melko suolaista. Sekoitetaan kaikki ainekset yhteen ja kaadetaan isoon uunivuokaan, päälle voi ripotella juustoraastetta.
Uuni 200 astetta, minulla punajuuret kypsyivät tunnissa. Lopulla voi peittää laatikon foliolla, ettei ruoka kuivu liikaa.
Lisukkeina ovat kurpitsapikkelsi, suppilovahverohillo ja salaattia. Salaatin kastikkeessa on turkkilaista jogurttia, tillisilppua ja balsamic creamia. Kastiketta voi ottaa reilumminkin, sopii hyvin punajuurilaatikon kanssakin.
Punajuuri on erinomainen ruoka-aine, käsittely vaan on niin viimosen päälle taitolaji.
Aloita käärimällä matot keittiön lattialta ja etsi itsellesi suurin mahdollinen esiliina. Varaa lähellesi pyyheliina, rulla talouspaperia ja muutamia viledaliinoja tiskipöydän pyyhkimiseen.
Yritä pestä punajuuret niin, että tiskialtaan kaakelit säästyvät roiskeilta, ei muuten taida onnistua. Ota hyvä terävä kuorimaveitsi ja ryhdy kuorimishommiin asenteella. Matkapuhelin kannattaa sulkea varmuuden vuoksi, et todellakaan voi vastata puheluihin punajuurien kuorimisen aikana. Älä laita jo kuorimiasi juuria kylmään veteen, jätä kuivana kulhoon, väri liukenee veteen helposti.
Minä raastoin punajuuret pienellä monitoimikoneella, voi hyvät hyssykät, olisi pitänyt olla sellainen iso valtava, johon kaikki kaksi kiloa olisi mahtunut kerralla. Minun koneeni silppusi yhden viipaloidun punajuuren kerrallaan, säiliöön mahtui n. kahden raasteet ja sitten oli taiteiltava raaste kulhoon odottamaan. Säästän teidät tarkemmilta kuvauksilta mistä niitä raastetikkuja välillä löytyi. Yksi iso punajuuri luiskahti märistä käsistäni lattialle ja se rontti oli pomppivaa laatua, siis lattiarättiäkin tarvittiin.
Siinä vaiheessa kun koko lasti oli raasteena kolmeen osaan jaettuna, minulla oli iso läjä pyykkiä ja punajuurenpunainen raita tukassani.
Melkein tekisi mieleni sanoa: Älkää tehkö tätä kotona. Tehkää kuitenkin, on kokemisen arvoista uunista tuleva suloinen tuoksu ja voitonriemu siitä, että on päihittänyt mokoman punajuurisäkin.
Nyt on valmiina punajuurilaatikkoa ja punajuuriröstejä. Yksi pussillinen valmista raastetta päätyi pakastimeen, siitä valmistetaan borshkeittoa.
n. 5 raakana raastettua punajuurta
1 iso sipuli
3 kynttä valkosipulia
400 g jauhelihaa
3 dl kermaa
2 kananmunaa
Aurajuustoa
yrttimaustetta
suolaa
Punajuuriraasteeseen sekoitetaan ruskistetut sipulit ja jauheliha. Kermaan sekoitetaan munat, mausteet ja murustettu juusto. Suolaa ei paljon tarvita koska Aurajuusto on melko suolaista. Sekoitetaan kaikki ainekset yhteen ja kaadetaan isoon uunivuokaan, päälle voi ripotella juustoraastetta.
Uuni 200 astetta, minulla punajuuret kypsyivät tunnissa. Lopulla voi peittää laatikon foliolla, ettei ruoka kuivu liikaa.
Lisukkeina ovat kurpitsapikkelsi, suppilovahverohillo ja salaattia. Salaatin kastikkeessa on turkkilaista jogurttia, tillisilppua ja balsamic creamia. Kastiketta voi ottaa reilumminkin, sopii hyvin punajuurilaatikon kanssakin.
Jopa tuli hymyä huuleen tätä lukiessa. Tuli niin elävästi mieleeni erään havaintoesityksen etukäteisharjoittelut vuosia sitten, Arvaat varmaan mistä juureksesta oli kyse. Eniten sotkua tuli kun tuoremehua noista puristimme..joo, esitys meni kyllä sitten oikein hyvin ja lehtijuttukin siitä tehtiin.
VastaaPoistaPunajuuren ja aurajuuston liitto on lyömätön yhdistelmä.
PS: Tervetuloa kotiin sieltä etelän mailta!
Kiitos Minttuli, täällä sitä taas kokkaillaan omilla pannuilla. Uunia oli ikävä.
PoistaHauskasti kerrottu Unelma miten vuoka syntyi! Minä juuri tänään ostin punajuuria!
VastaaPoistaYritä nyt tehdä kaikki varotoimenpiteet, ettei keittiösi muuta väriään. :-)
Poista