.
Valmista itsellesi vihersmoothie piristämään päivääsi.
torstai 14. tammikuuta 2016
Sitruunaiset piparit
Löysin netistä kivan näköisen pipariohjeen, muutin sitä vähän meille sopivaksi.
Ainekset:
4 dl mantelijauhoa
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl perunajauhoa
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl voisulaa
1 kananmuna
1 rkl sitruunan raastettua kuorta
1/2 :n sitruunan mehu
Pinnalle Lemon courd- hilloa
Sekoitetaan ensin kaikki kuiva-aineet kulhossa ja lisätään senjälkeen loput ainekset. Mitään ei tarvitse vatkata, mutta taikinan annetaan levätä 10 - 15 min, että jauheet vähän turpoaisivat.
Uuni 180 asteeseen.
Pyöritellään rasvaiselta tuntuneesta taikinasta pyöreitä palloja. Sain tästä määrästä 30 palloa, paistoin kahdessa erässä.
Painetaan taikinan keskelle kolo ja siihen nokare lemon curdia.
Piparit uuniin n. 12 min.
Annetaan hetken jäähtyä uunipannulla, murenevat kuumina helposti.
Näitä tekee mieli ottaa kaksi.
keskiviikko 18. marraskuuta 2015
Kurpitsa- maa-artisokkakeitto
Lautaset täältä
Neljä annosta;
1,5 l vettä keittoon ja kiehuvaa vettä maa-artisokan keittämiseen
Maa-artisokan mukuloita vajaa litra
Kurpitsakuutioita vajaa litra ( pakastimesta )
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 rasia maustamatonta Philadelfia juustoa
1kasvisliemikuutio
0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl kurkumaa
Tarvittaessa vähän suolaa
Kuorin ensin sipulit ja pilkoin ne pieneen määrään kiehuvaa vettä, jätin hiljalleen hautumaan siihen teräskattilaan, jossa voi käyttää sauvasekoitinta. Koska noiden muhkuraisten artisokkien kuoriminen vaatisi lehmän hermoja, jätin homman ja keitin maa-artisokat toisessa kattilassa kypsiksi. Maa-artisokka kypsyy melko nopeasti, silloin niistä vähän jäähtyneinä on helppo purista herkullinen sisus sopankeittoastiaan. Nyt voi samalla lisätä jäiset kurpitsapalat liemeen, jota tässä vaiheessa kannattaa laittaa vain sen verran, että kasvikset peittyvät. Näin on helpompi soseuttaa keitos, ei roisku ympäri keittiön seiniä. Viimeiseksi lisätään mausteet ja juusto, liemikuution voi heittää kattilaan jo sipulien kanssa. Tarkistetaan liemen määrä, jos keitto tuntuu liian sakealta ja ylimääräinen vieraskin osuu paikalle, niin lisätään soppaan kiehuvaa vettä. Jos sydänlääkärisi ei ole kieltänyt, niin tilkkanen kermaa antaa keitolle ihanaa potkua.
Viime kesänä luoja soi meille hyvän sadon maa-artisokasta ja kurpitsa oli niin iso, että se oli tuotava keittiöön kottikärryllä. Kurpitsareseptejä on siis tulossa jatkossakin, alku- ja pääruokaa, piirakkaa ja piparia. Tuo valokuvaaminen vain tuottaa ongelmia näin pimeään aikaan. En millään haluaisi käyttää salamaa apuna.
Ropsaiskaa keiton pinnalle vielä kurpitsan siemeniä, terveydeksi miesväelle.
Ps. Keittoa jäi vielä seuraavalle päivällekin. Lisäsin kananmunaa, maissijauhoa ja 1 rkl psylliumia. Paistoin pannulla " pancakes" , oi että maistuivat hyviltä. Puolivahingossa luruttelin pannarien pinnalle vähän hunajaa. Aamulla vasta muistin, että pannarien kuvat unohtuivat ottaa, niin oli kiire syömään. Heko, heko..
Neljä annosta;
1,5 l vettä keittoon ja kiehuvaa vettä maa-artisokan keittämiseen
Maa-artisokan mukuloita vajaa litra
Kurpitsakuutioita vajaa litra ( pakastimesta )
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 rasia maustamatonta Philadelfia juustoa
1kasvisliemikuutio
0,25 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl kurkumaa
Tarvittaessa vähän suolaa
Kuorin ensin sipulit ja pilkoin ne pieneen määrään kiehuvaa vettä, jätin hiljalleen hautumaan siihen teräskattilaan, jossa voi käyttää sauvasekoitinta. Koska noiden muhkuraisten artisokkien kuoriminen vaatisi lehmän hermoja, jätin homman ja keitin maa-artisokat toisessa kattilassa kypsiksi. Maa-artisokka kypsyy melko nopeasti, silloin niistä vähän jäähtyneinä on helppo purista herkullinen sisus sopankeittoastiaan. Nyt voi samalla lisätä jäiset kurpitsapalat liemeen, jota tässä vaiheessa kannattaa laittaa vain sen verran, että kasvikset peittyvät. Näin on helpompi soseuttaa keitos, ei roisku ympäri keittiön seiniä. Viimeiseksi lisätään mausteet ja juusto, liemikuution voi heittää kattilaan jo sipulien kanssa. Tarkistetaan liemen määrä, jos keitto tuntuu liian sakealta ja ylimääräinen vieraskin osuu paikalle, niin lisätään soppaan kiehuvaa vettä. Jos sydänlääkärisi ei ole kieltänyt, niin tilkkanen kermaa antaa keitolle ihanaa potkua.
Viime kesänä luoja soi meille hyvän sadon maa-artisokasta ja kurpitsa oli niin iso, että se oli tuotava keittiöön kottikärryllä. Kurpitsareseptejä on siis tulossa jatkossakin, alku- ja pääruokaa, piirakkaa ja piparia. Tuo valokuvaaminen vain tuottaa ongelmia näin pimeään aikaan. En millään haluaisi käyttää salamaa apuna.
Ropsaiskaa keiton pinnalle vielä kurpitsan siemeniä, terveydeksi miesväelle.
Tästä se alkaa, sopan keitto. |
Ps. Keittoa jäi vielä seuraavalle päivällekin. Lisäsin kananmunaa, maissijauhoa ja 1 rkl psylliumia. Paistoin pannulla " pancakes" , oi että maistuivat hyviltä. Puolivahingossa luruttelin pannarien pinnalle vähän hunajaa. Aamulla vasta muistin, että pannarien kuvat unohtuivat ottaa, niin oli kiire syömään. Heko, heko..
tiistai 10. marraskuuta 2015
Maapähkinäiset isot piparit.
Ainekset:
200 g pähkinävoita
2 dl kookossokeria
1 rkl psylliumia
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl suklaarouhetta
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Murenna suklaa rouheeksi. Kannattaa valita tumma taloussuklaa. Meillä sitä ei sattunut olemaan, rouhin yhden suklaapatukan. Se oli kuitenkin liian pehmeää suklaata, suli heti uunissa. No ei se mitään, hyvää oli kuitenkin.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa, viimeisenä suklaalastut. Taikinasta ei voi leipoa levyä, se on lusikoitava nokareina uunipellille. Tästä annoksesta tulee 15 isoa piparia tai pitäisikö sanoa keksiä. Kun uuni on tarpeeksi kuuma piparit voi laittaa paistumaan. Meidän uunissa muhkeat kakut paistuivat viidessätoista minuutissa.
Nämä epämääräisen näköiset kakkarat ovat täyttä tavaraa, yksi keksi päivässä riittää. Ulkoisesta muodostaan huolimatta leivonnainen kruunaa iltapäivällä kahvitauon.
Sen jälkeen voikin taas keskittyä virkkaamiseen ja jouluajan leipomusten suunnitteluun..
Astiat Vanamo Group Oy
perjantai 6. marraskuuta 2015
Kasvispizza, maissijauhopohja.
Maaliskuussa minulle tuli täyteen viisi vehnätöntä gluteenitonta vuotta. Pullaa ja leipää en ole kaivannut, mutta joskus olen kaiholla katsellut naapurin mehevää pizzaviipaletta. Nyt minulla on pizzaton kuivakausi loppunut. Päätin kokeilla pizzapohjaa maissijauhoista.
Iso pizza uunipannulla:
Pohja:
4 dl maissijauhoja
1 rkl psylliumia
5 - 6 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl oreganoa kuivattua
1 tl basilikaa "
1 tl sipulijauhoa "
1 tl persiljaa "
mustapippuria
Pinnalle:
2 dl tomaattisosetta
1 paprika ohuen ohuina suikaleina
1 rkl mäkimeiramia ( vielä löytyi tuorettakin pihalta )
200 g juustoraastetta
Laita uuni kuumenemaan 225 - 230 asteeseen.
Sekoita pohja-ainekset löysähköksi taikinaksi ja kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle, levitä tarvittaessa pizzan muotoiseksi lastalla. Paista pohjalevyä n. 30 min, paistoaika määräytyy pohjan paksuuden mukaan, tarkkaile paistostasi. Ota pizzalevy uunista ja levitä pinnalle täyteaineet. Jos olet chilin ystävä, niin valitse täytteeksi chili-tomaattipyreetä. Tavallinen tomaattisose antaa paremmin muille ihanille yrteille mahdollisuuden tuoksua ja maistua. Paista pizzaa uunissa vielä sen aikaa kun juusto sulaa ja saa vähän kaunista väriä.
Lisäys tekstiin 22.11 2015 Anna pohjataikinan turvota muutma minuutti ennin pannulle levitystä.
Vielä uuniin ruskistumaan n. 10 - 15 min.
Ajatella, viisi vuotta ilman pizzaa ja sitten tämä. Oi, nam.
Olin kyllä kokeillut jotain kukkakaalia pizzan pohjana, mutta ei se tuntunut näin hyvältä.
Lautanen täältä
Tästä tuli niin hyvää, että seuraavaksi uskallan pizzaani tarjota jo vieraillekin.
Unkarilainen pyttipannu
Tämän pyttipannun juju on siinä, että se paistetaan uunissa. Tämänkin ohjeen nappasin Turkulaisesta ja vähän sovelsin meille sopivaksi. Tuhti lounasruoka, johon voi käyttää edellisen päivän jämäperunat.
1 paketti pekonia
4 keitettyä munaa
6 keitettyä perunaa
1 punasipuli
pätkä purjosipulia
2 pientä tomaattia
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Paista pekoni rapeaksi ja nosta lautaselle odottamaan. Kuullota sipulit pekonin rasvassa vähän raukeiksi, älä ruskista. Viipaloi tomaatit, perunat ja kananmunat. Lado kaikki ainekset uunivuokaan tai uuninkestävälle pannulle. Paista 180 asteessa noin 15 min.
Sekoita sillä aikaa pyttipannulle sopiva sinappikastike.
1 rkl rakeista sinappia
0,5 dl vaaleaa olutta
1 rkl ruokosokeria
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 tl paprikajauhetta
Salaattia lisukkeeksi.
sunnuntai 25. lokakuuta 2015
Maa-artisokkaa, papuja. munaa.....
Lautaset Vanamo Group
Pikakäynnillä Turussa nappasin kaupan eteisestä Turkulaisen. Lehdessä oli kiinnostava resepti kasvispadasta. Muuntelin sitä vähän omien kaapista löytyneiden ainesosien mukaiseksi. Kuva alla.
1 sipuli silputtuna
4 kynttä valkosipulia silputtuna
1 kesäkurpitsa pilkottuna
4 maa-artisokkaa viipaloituna
1 tölkki isoja valkoisia papuja ( ovat siis kypsiä )
3 - 4 tomaattia murskattuna
1 rkl hunajaa
runsaasti kuivattua yrttisekoitusta (meiramia, oreganoa, rosmariinia )
ripaus kanelia
1 purkki salaattifetaa (tölkin öljyä käytetään kuullottamiseen pannulla ja vuoan voiteluun )
3 - 4 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
pinnalle timjamia
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla, johon olet kaatanut fetapurkista oliiviöljyä. Lisää pannulle maa-artisokka ohuina viipaleina, kuullota hetki ja lisää kesäkurpitsapalat. Lisää sekaan tomaattimurska, hunaja ja kuivayrtit. Kaada pavut seuraavaksi pannulle. Anna pannun hautua hetken levyllä.
Jos pannusi on uuninkestävä, niin käytä sitä. Minun pannuani ei voi uuniin laittaa, joten otin esille uunivuoan.
Otin vähän öljyä fetapurkista vuoan voiteluun. Kasvisseos vuokaan, sirotellaan fetakuutiot pinnalle ja rikotaan munat varovasti paistoksen päälle. Vuoka 175 asteiseen uuniin noin 15 -20 minuutiksi tai siksi aikaa, että munat ehtivät hyytyä. Pinnalle ripotellaan tuoretta timjamia.
Turkulaisen reseptissä ei ollut maa-artisokkaa. Lisäsin sen ihan siitä syystä, että maa on vielä sula ja tuore maa-artisokka kypsyy nopeasti. Kotipihan artisokkaa ei tarvitse edes kuoria.
Lautaset Vanamo Group
Pikakäynnillä Turussa nappasin kaupan eteisestä Turkulaisen. Lehdessä oli kiinnostava resepti kasvispadasta. Muuntelin sitä vähän omien kaapista löytyneiden ainesosien mukaiseksi. Kuva alla.
1 sipuli silputtuna
4 kynttä valkosipulia silputtuna
1 kesäkurpitsa pilkottuna
4 maa-artisokkaa viipaloituna
1 tölkki isoja valkoisia papuja ( ovat siis kypsiä )
3 - 4 tomaattia murskattuna
1 rkl hunajaa
runsaasti kuivattua yrttisekoitusta (meiramia, oreganoa, rosmariinia )
ripaus kanelia
1 purkki salaattifetaa (tölkin öljyä käytetään kuullottamiseen pannulla ja vuoan voiteluun )
3 - 4 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
pinnalle timjamia
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla, johon olet kaatanut fetapurkista oliiviöljyä. Lisää pannulle maa-artisokka ohuina viipaleina, kuullota hetki ja lisää kesäkurpitsapalat. Lisää sekaan tomaattimurska, hunaja ja kuivayrtit. Kaada pavut seuraavaksi pannulle. Anna pannun hautua hetken levyllä.
Jos pannusi on uuninkestävä, niin käytä sitä. Minun pannuani ei voi uuniin laittaa, joten otin esille uunivuoan.
Otin vähän öljyä fetapurkista vuoan voiteluun. Kasvisseos vuokaan, sirotellaan fetakuutiot pinnalle ja rikotaan munat varovasti paistoksen päälle. Vuoka 175 asteiseen uuniin noin 15 -20 minuutiksi tai siksi aikaa, että munat ehtivät hyytyä. Pinnalle ripotellaan tuoretta timjamia.
Turkulaisen reseptissä ei ollut maa-artisokkaa. Lisäsin sen ihan siitä syystä, että maa on vielä sula ja tuore maa-artisokka kypsyy nopeasti. Kotipihan artisokkaa ei tarvitse edes kuoria.
Lautaset Vanamo Group
tiistai 6. lokakuuta 2015
Sekasienipihvit
1 l ryöpättyjä rouskuja ja pannulla paistettuja kanttarelleja ja suppilovahveroita
1 sipuli
2 porkkanaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl valkopippuria
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
2 rkl tattarilesettä
1 kananmuna
0,5 dl kermaa tai maitoa
Voita tai öljyä paistamiseen
Raasta porkkanat,
kuori ja silppua sipuli. Sienet kannattaa myös silputa melko pieniin palasiin, pihvit pysyvät paremmin kasassa. Yhdistetään kulhossa kaikki ainekset ja paistetaan koepihvi. Mausteita voi lisätä maun mukaan. Muotoile ohuehkoja pihvejä ja paista miedolla lämmöllä keraamisella pannulla molemmilta puolilta, kääntele välillä. Pihvit pysyvät paremmin kasassa kun malttaa vähän odotella ensimmäistä kääntämistä ja porkkanakin ehtii kypsyä. Siis hiljaa hyvä tulee.
Bataatti - maa-artisokka muusi kahdelle.
1 bataatti
5 pientä maa-artisokkaa
suolaa
1 rkl voita
tilkkanen maitoa tai kermaa
Kuori ja pilko bataatti, puhdista maa-artisokat hyvin ( älä kuori ). Keitä juurekset ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla, lisää voi ja tarvittaessa maito.
Lisukkeena keitettyjä papuja ja salaattia.
Viime yönä oli kesän/syksyn ensimmäinen yöpakkanen. Viimeiset pavut kerättiin illalla talteen. Kivoja nuo kirjavakuoriset pavut ja herneet, vahinko, että niiden väri katoaa keitinveteen.
Astiat: Vanamo group
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)