valmistuu hirssistä.
Koska hirssin keittoaika on melko pitkä, sitä kannattaa keittää kerralla vähän isompi määrä. Keitin hirssiä kolmen aamun tarpeisiin.
Peruspuuro kahdelle.
3 dl hirssiä
8dl vettä
Hirssisuurimot huuhdellaan hyvin tiheässä lävikössä lämpimällä vedellä, lisätään kiehuvaan veteen. Sähkölevyn lämpöä lasketaan ja annetaan ryynien hiljaa kiehua vähintään puolituntia. Tarkkaillaan veden määrää ja sekoitellaan välillä.
Ensimmäisen kuvan puuro on vähän "hienompi" ja sopii vaikkapa jälkiruoaksi.
otetaan,
1/3 osa keitetystä hirssistä
1 dl maitoa
1 dl kermaa
1 dl luumuhilloa
Tässä vaiheessa puuro on melko tukevaa, kuumennetaan uudelleen ja lisätään maitoa (voi tarvita enemmänkin kuin tuo 1 dl). Annetaan puuron vähän jäähtyä ja lisätään luumusose. Viimeiseksi nostellaan varovaisesti jäähtyneen puuron sekaan vatkattu kerma. Säästetään pieni nokare kermaa koristeeksi.
Mielestäni jouluisin oli tämä hirssisuurimopuuro rusinasopan kanssa.
Otetaan
1/3 osa peruspuuroa
1,5 dl maitoa
0,5 dl kermaa
nokare voita
ripaus ruususuolaa
1 mantelikin saattaisi olla mukava yllätys
Puuro kuumennetaan uudelleen ja lisätään maito, voi ja suola. Viimeiseksi kerma ja manteli.
Rusinasoppa
8 dl vettä
3 rkl mustaviinimarjamehua
1 dl valkoisia sulttaana rusinoita
1 dl tummia rusinoita
1/2 - 1 dl intiaanisokeria
3 rkl Maizenaa
Rusinoita voi lisätä ihan omantuntonsa mukaisesti, sakea rusinasoppa on meillä suosittua.
Keitetään puhtaassa vedessä rusinat kypsiksi. Lisätään liemeen kaunista väriä antamaan mehu. Sokeria ehdottaisin laitettavaksi maun mukaan, meillä korvattiin osa sokerista stevialla. Maizena jauhe sekoitetaan tilkkaseen kylmää vettä ja lisätään kuumaan keittoon koko ajan sekoittaen.
Viimeinen puurokolmannes valmistettiin tuon edellisen mukaan, pinnalle ripoteltiin kanelia ja sokeria
Nautittiin maidon kanssa. Tähän voi lisätä myös tuoreita tai pakastettuja marjoja mukaan.
Kuppi kahvia tai teetä pähkinäpiparkakun kanssa on piste iin päälle aamiaisen päätökseksi.
Pähkinäpiparit;
200g voita
1 dl ruokosokeria
1 kananmuna
3 dl mantelijauhoja
1 dl hasselpähkinäjauhetta
1 dl quinojauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
päälle hasselpähkinöitä
Sekoitetaan pehmeä voi sokerin kanssa ja lisätään kananmuna. Seuraavaksi keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Taikina laitetaan jääkaappiin lepäilemään ja kovettumaan noin tunniksi.
Tässä taikinassa ei ole sitkoaineita, joten sitä on vaikea kaulita. Tein taikinasta pötköjä, joista leikkasin langan avulla (muistatteko miten ennenvanhaan kaupoissa hiivaa leikattiin isosta lohkareesta?) viipaleita, nostelin leivinpaperin päälle pellille ja painoin jokaiselle pähkinän koristeeksi. Piparit ovat hyvin hauraita, ne kannattaa nostaa varovaisti pelliltä vasta vähän jäähtyneinä, ettei tarvitse sitten myöhemmin huhuilla, että tulehan muruseni.
Kauniit kuvat! Minulla onkin pussi hirssiä kaapissa,joten voisin tätä kokeilla:)
VastaaPoistaKauniit jouluiset kattaukset. En muuten ole hirssiä käyttänyt muuhun kuin sämpylätaikinaan. Kiitos ohjeesta, kokeilemisen arvoinen jälleen sinulta.
VastaaPoistaYaelian,
VastaaPoistatämän vuoden aikana olen syönyt vähän puuroja, kun neljää viljaa en voi käyttää. Tämä hirssipuuro on hyvä vaihtoehto, ihan hyvää.
Minttuli,
tämä puuro on keitetty ihan kokonaisista ryyneistä vai siemenistäköhän pitäisi puhua.
Varmasti ihanaa ruoka nuo hirssipuuromuunnelmasi. Ja miten kauniit kattaukset:D
VastaaPoistaAili-mummo,
VastaaPoistaihan hyvää puuroa hirssistä tulee.