.

Valmista itsellesi vihersmoothie piristämään päivääsi.

perjantai 29. kesäkuuta 2012

Aamiaisleipä




Kaksi kerrosta perunaleipää.

Leivän ainekset:

1 dl Helmi perunaryynejä
1 dl vettä
1 dl kastanjajauhoja
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä
suolaa ihan rippunen

Kaada vesi kulhoon ja lisää ryynit ja psyllium, anna liota 10-15 min. Lisätään kastanjajauhe ja leivinjauhe, viimeiseksi öljy.

Kaada taikiana leivinpaperin päälle uunipannulle ja tasoittele lastalla n. 25 x 25 cm:n suuruiseksi levyksi. Paista 225 asteisessa uunissa n 10 min. Leipä on melko hauras, koska vehnän sitkoaine puuttuu, anna leivän jäähtyä pellillä ennen leikkaamista, käsittele varoen.

Tee leivästä kaksi yhtä suurta palaa. Alimmaisen palan päälle tein raejuustosta ja paprika-chili tuorejuustosta täytteen. Nostin toisen levyn varovaisesti täytteen päälle. Leivän päällä olevassa täytteessä on raejuustoa ja turkkilaista jogurttia. Koristellaan maissilla, kinkkuviipaleilla ja tomaatilla.

Kastanjajauho antaa leivälle oman makunsa. Uskoisin, että maissijauhokin sopisi tähän leipään.

Tämä leipäannos on kahdelle hengelle.
Posted by Picasa

tiistai 26. kesäkuuta 2012

Juhannusaaton jälkiruoka





Tämä jälkiruoka on nyt se helppo ja tavallinen marjarahka. Kuvauspaikka vaan oli niin kaunis, että se oli saatava muistojen joukkoon. Kuvan otti Johanna, kun siinä tarvittiin notkeita polvia. Itse en olisi ilman hiiappia päässyt ylös laiturilta, siihen olisin kontalleni jäänyt.


1 tölkki maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl marjoja
sokeria tai steviaa maun mukaan

Sekoitetaan marjasurvos rahkaan ja lisätään viimeiseksi vatkattu kerma varovaisesti sekaan.
Jaetaan annosastioihin ja koristellaan marjoilla. Tuoreita marjoja mökillä ei vielä ollut, mutta hyvin maistuivat pakastetutkin.
Posted by Picasa

maanantai 18. kesäkuuta 2012

Täytetyt paprikat


Mitä sieltä kannen alta löytyy?

Ainekset kahdelle:

2 paprikaa
1 kupillinen kanttarelli- ja sipulisilppua (pannulla ruskistettuna)
1 kupillinen keitettyä hirssiä
2 rkl kermaa
1 rkl lipstikkasilppua
suolaa
pippuria
4 rkl juustoraastetta pinnalle

Paprikoista leikataan yläosa pois ja koverretaan siemenet ulos. Sekoitetaan täyteaineet keskenään ja lusikoidaan paprikat täyteen, juustoraastetta pinnalle. Kypsennetään uunipannulla 175 asteessa n. 45 min., kannet kypsyvät siinä vieressä. Samoin yrttiset lohkoperunat.

Tämä ruoka on taas sellainen ala' Jätejoonas. Eilen otin aamun hirssipuurosta eroon kupillisen keitettyä hirssiä. Kanttarellikastikkeen sienistä otin samoin sivuun kupillisen.
Eiliset keitetyt perunat uusiutuivat uunissa, kun voitelin niitä vähän öljyllä ja pyörittelin yrttimaustesekoituksessa. Keitetty parsakaali on ihan tuoretta. :-) .
Kastikkeena on turkkilaista jogurttia, maustettuna ruohosipulilla.


Samalla uuninlämmöllä valmistui raejuusto- rahkajälkiruoka.

250 g raejuustoa
200 g maitorahkaa
1 dl kermaa
2 rkl Maizenaa
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria tai veitsenkärjellinen steviaa
1 rkl vaniljasokeria

Kaikki ainekset sekoitetaan kulhossa ja seos kaadetaan voideltuihin uuniastioihin, pieniin tai yhteen isompaan.

Paistuivat samaan aikaan paprikoiden kanssa. 175 astetta 40 min. Vanukas on kypsää kun seos on hyytynyt ja pinta on saanut hieman väriä. Paprikat pääsivät vähän aikaisemmin uuniin.

Meillä tarjoiltiin pakastemarjojen kanssa. Loput vanukkaasta tuhotaan illalla raparperikeiton kanssa.

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kirvelimunakas



2 kananmunaa
1 rkl kermaa
kupillinen kirvelisilppua
2 pientä tomaattia
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen.

Rikotaan munien rakenne kuppiin. Lisätään kerma, suola ja pippuri. Paistetaan munakasta n. kaksi minuuttia ja hetki ennen kaksinkerroin kääntämistä lisätään pinnalle kirvelisilppu ja pieniksi kuutioiksi pilkotut tomaatit. Annetaan kirvelisilpun hieman nöyrtyä kuuman munakkaan pinnalla. Sopii hyvin lounasruoaksi, lisäksi otin hapankaalia ja punajuuriviipaleita. Lasi vettä tai piimää. Se on siinä, hyvää päivän jatkoa.

Posted by Picasa

Minttutee.


Tuoreet yrtit puutarhassa ovat nyt parhaimmillaan. Aamulla uimareissulta palatessani valmistin tavallisen vihreän teen. Laitoin kuppiin lisäksi vähän hunajaa ja paljon tuoretta minttua.

Tämä tee maistuu kylmänä jääteenäkin. Virkistävä hellepäivän juoma.

Joskus muinoin kävimme taatan kanssa Jerusalemissa, siellä meille tarjottiin minttuteetä. Ihastuimme oitis, tosin heidän teensä oli melkoisesti makeampaa.

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Ohuet broilerin rintaleikkeet.






Mustaviinimarjasurvos on parasta broileriruokien kanssa.

Ainekset:

1 paketti ohuita broilerinrintaleikkeitä
öljyä pannulle

Leivittämiseen lautaselle 2 rkl kastanjajauhoa ja 2 rkl Bretangen mausteseosta. halutessaan voi lisätä myös suolaa.

Erilaisia kasviksia, mitä nyt sattuu jääkaapin vihanneslokerosta löytymään.


Koska meillä on vain kahden hengen talous, niin olen tehnyt "uunikasvikset" isossa paistinpannussa. Öljyssä kuullotan ensin sipulit ja senjälkeen lisään tilkan vettä ja kasvikset. Annan kypsyä miedolla lämmöllä. Jos haluaa oikein hyvää, niin tähän voi lisätä viimeksi tilkan kermaa. Anna liemen kuivua kokoon. Kasvisten kypsyessä ehtiikin paistaa broilerinleikkeet toisella pannulla.

Broilerinleikkeet leivitetään ja paistetaan nopeasti pannulla molemmin puolin n. 2 min per sivu.

Lisänä on punajuurisalaattia, kurkkua, tomaattia, kirveliä ja kulhosta mustaviinimarjasurvosta. Riisin ystävät voivat tietenkin lisätä myös riisiä, mutta meillä riittävät nuo kasvikset.

Posted by Picasa

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Lipstikkaa ja krutonkeja.





Lipstikka alkaa olla jo minun pituistani, valtava pöheikkö.

Olen muuntanut Mysi Lahtisen maukkaan lipstikkakeiton viljattomaksi.


Viljaton lipstikkakeitto

Ainekset:

1,5 l vettä
3 isoa sipulia (uusia pieniä voi laittaa 6 kpl)
1 kupillinen silputtua lipstikkaa
2 rkl voita
1 sokeripala
4 rkl Maizenaa
2 kanaliemikuutiota
2 dl kermaa

Kuori ja silppua sipulit, kuullota voissa rautapadassa. Lisää lipstikka ja sekoittele vähän aikaa padassa. Kaada kiehuva vesi ja kanaliemikuutiot pataan.
Anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin tunnin. Sekoita Maizena tilkkaseen kylmää vettä ja lisää keittoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua n. kaksi minuuttia. Lisää keittoon sokeripala ja viimeiseksi kerma. Anna keiton hieman levätä ennen tarjoilua.


Paistoin lisukkeeksi manteli-kookossämpylöistä krutonkeja. Paistinpannulla on 1 rkl voita ja kolme valkosipulinkynttä (silputtuna). Paahdetaan rapeaksi. Krutongit voi lisätä keiton päälle tai tarjoilla ne erillisestä kupista.






Älä unohda sokeripalaa, se tasoittaa lipstikan maun hienoksi.
Posted by Picasa