.

Valmista itsellesi vihersmoothie piristämään päivääsi.

lauantai 7. tammikuuta 2012

Poronkäristys

.
Ja puikulaperunamuusi.

Syksyllä lapinmatkallamme söimme Kemijärvellä ihanaa ikimuistoista poronkäristystä, tätä olisi saatava lisää. Kotimatkalle lähtiessämme kävimme ostamassa kylmälaukkuumme pakastettua poroa, ja nyt tuli aika laittaa ne poroviipaleet rautapataan.

850 g poroa, valmiiksi viipaloitua
3 sipulia
150 g pekonia
suolaa
pippuria
1 tölkki olutta
voita paistamiseen

Aloitin pekonista, pieniksi paloiksi leikatut pekoninsiivut haalealle pannulle, pekonista irtoavalla rasvalla voi kuulottaa myös sipulisilpun. Kaada nämä valurautapataan odottamaan ja leikkaa jäiset porosuikaleet pienemmiksi.

Lisää pannulle voita ja paista siinä poronliha pienissä erissä, kaada ruskistuneet palat pataan, viimeiseksi huuhtele pannu pienellä tilkalla vettä ja lisää vesi myös pataan.
Tässä vaiheessa lisäsin myös pippurin, suolan ja oluen pataan. Olut ei ole ollenkaan välttämätön, eikä kaikkien mielestä edes suositeltavaa. Halusin kuitenkin kokeilla luettuani muutamia kommentteja poronkäristyksen saloista. Lapissakin on kuulemani mukaan emännillä paljon erilaisia käristereseptejä.

Pata saa sitten hautua miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 1-2 tuntia, olutkin siinä ehtii haihtua ja käriste on sopivaa lusikoitavaksi puikulaperunamuusin päälle lautaselle.

6 isoa puikulaperunaa.
kiehuvaa vettä niin, että perunat juuri ja juuri peittyvät
ota keitinvesi talteen ja lisää muusiin tarpeen mukaan
0,5 dl kermaa
voita omantunnon mukaan

Minulla oli säästössä aitoja siellä ystäviltä saatuja paikallisia puikulaperunoita, ne olivat viime kesänä isoja kuin pienet possut.
Puikulat kypsyivät 15 minuutissa. Soseutin Bamiksilla ja lisäsin perunoiden keitinvettä ja voita, viimeiseksi tilkan kermaa. Lapinpuikulasta tulee kauniin keltaista muusia. Lisukkeeksi kuuluu raikas puolukkahillo.

Umpioidut kotipihan luumut sopivat jälkiruoaksi hyvin. Kivasti sinikkaluumut ovat jääkaapissa umpiotölkeissä muuttuneet punaisiksi. Näille ei enää tarvitse tehdä muuta kuin ääntä kohti ja varoa nielemästä luumunkiviä. Luumut olen umpioinut kokonaisina.

Tuota käristystä on niin paljon, että riittää meille kahdelle vielä huomiseksikin, muusia vaan on tehtävä lisää kaupasta ostetuista perunoista.
Posted by Picasa

4 kommenttia:

 1. Unelma, kiitos tästäkin ohjeesta! Juuri sain meilissä Minttulilta poronkäristysohjeen, kun ensi viikonloppuna valmistan tätä herkkua eka kerran. Meinaamme pröystäillä niin, että teen oheen myös suppismuhennosta. Ja tietty perunamuussi on tässä se must.
  Tytär palaa huomenillalla Helsinkiin, joten olen valmistanut hänen herkkuaan eli paprikabroileria, jota syömme riisin ja mustaherukkahyyttelön kera.
  Just nousin pöydästä, mutta taas voisi...;-)

  VastaaPoista
 2. Nam. Minä teen käristyksen tuosta hirvenlihasta ja ilman pekonia, vain voita..Meillä kun on sitä lihaa riittämiin, johtuen miehen harrastuksesta.
  Miten kauniilta ja jouluiselta näyttää luumusi. Umpiointi on vanha hyvä säilömistapa.

  VastaaPoista
 3. Leena Lumi,
  olen säästellyt tätä Kemijärveltä ostettua lihapakettia, mutta nyt se on sitten jo puoliksi syötykin. Hyvää oli.

  Minttuli,
  hirvenlihasta varmaan tulee maukasta käristystä, en ole koskaan maistanut.
  Luumujen säilöminen on hankalaa niiden kivien takia, umpioimalla kivet voi jättää paikoilleen.

  VastaaPoista