.

Valmista itsellesi vihersmoothie piristämään päivääsi.

lauantai 2. syyskuuta 2017

Päijät-Hämäläinen perunavelli





 Asikkalassa Tupalan talomuseon perinnepäivillä saimme maistaa Päijät-Hämäläistä perunavelliä.  Kyselin emännältä vähän vinkkejä vellin valmistuksesta kun koskaan aikasemmin en ollut velliä maistanut.
 

Perinnevelliä tarjoillut emäntä kertoi, että hänen karjalainen sukulaisensa on tarjonnut hämäläisen perunavellin lisukkeena silputtua suolasientä ja sipulia. Tähän annokseen lisäsin vielä väriä tuomaan ruohosipulia ja katajanmarjoja. Sienet ovat haaparouskua ja leppärouskua. Arvelisin, että näitä "mausteita" on Suomessa käytetty jo pitkään.


Perinteisesti perunavellin lisukkeena on tarjottu leipäkuutioita. Keliaakikot pilkkovat sekaan gluteenitonta leipää. Tuo oksa on venäjänrakunaa (monivuotinen yrtti).


Vellilautanen neljälle:

7 jauhoista perunaa
7 dl kiehuvaa vettä
 suolaa
1 dl kuohukermaa
3 rkl voita
2 dl leipäkuutioita tai maun mukaan sipuli- ja suolasienisilppua

Nuo ainekset ovat vähän keittokohtaisia eli mutu tuntumalla. Suolaa vähemmän jos sienet ovat suolaisia,  kermaa ja voita omantunnon mukaan. Aina kun minä kokkailen niin kerman ja voin suhteen omatunto on hyvin joustava.

Vettä pitäisi kattilassa olla niin paljon, että perunat peittyvät. Kuoritut perunat lisätään kiehuvaan veteen ja keitetään vähän ylikypsiksi, muusataan varoen, liisteri ei ole mukavaa lusikoitavaa.
Lisätään voi ja kerma, minulla keitinvesi kuivui kokoon, lisäsin kiehuvaa vettä. Veden avulla vellin vahvuutta on helppo säädellä, jos tulee yllätysvieras tupaan, niin lisätään vettä 😊 pataan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti