.

Valmista itsellesi vihersmoothie piristämään päivääsi.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Ranskalainen kirveli-perunakeitto.




Viljaton blogini on ollut vähän tauolla, joudun kulkemaan kyynäsauvojen kanssa, se vähän haittaa kokkaamista.

Haeskelin tuolta kirjahyllystä luettavaa, käteeni osui vanha yrttikirja, Minun yrttini. Kirjan on kirjoittanut norjalainen Annemarta Borgen. Silmiini osui hyvin ajankohtainen keittoresepti, muistin, että kirveli on jo hyvässä kasvussa.

Ei muuta kuin kokeilemaan Annemartan keittoreseptiä.

1 kg perunoita
2 isoa sipulia
2 rkl silputtua kirveliä
2 l lihalientä (tein kasvisliemikuutioista)
1 kupilline kuohukermaa
voita
pinnalle kirvelisilppua ja myllystä mustaapippuria

Kuori perunat ja sipulit, leikkaa ne viipaleiksi. Laita sipulit kattilaan voin kanssa ja kypsentele niitä koko ajan sekoitellen, ei ruskisteta. Lisätään kirvelisilppu, lihaliemi ja perunat. Kiehauta ja vähennä lämpö miedoksi. Keitto saa kiehua hiljalleen kaksi tuntia, sekoitellaan välillä ja lisätään lihalientä jos keitto tuntuu liian paksulta. Viimeiseksi keitoon vispilöidään kerma.

Annemarta suisitteli keiton kanssa nautittavaksi vastapaistettua ranskanleipää. Meillä tarjottiin siemensämpylöitä.

Keitosta levisi keittiöön ihana tuoksu. Seuraavalla kerralla laitan kuitenkin kirveliä ainakin kolme lusikallista, muutoin keitto oli oikein hyvää. Ehkä loppukesällä tuo kirvelikin on voimakkaamman makuista, kokeillaan.



Tämä kuva on otettu viime viikolla pihalta.



Näin komea kasvi kirvelintaimesta tulee. Kuva arkistosta.

Vielä pieni yksityiskohta kirvelin historiasta. "Kirveli oli ennen vanhaan ystävyyden vertauskuva."

Minäkin olen saanut ensimmäisen kirvelintaimen tänne nykyiseen pihaani ystävältäni Anjalta. Hän tuon kirvelin istutti koristeomenapuun alle, kun muu piha oli silloin vielä pelkkää nurmikkoa. Nyt täällä olisi uusia kirvelin taimia kymmeniä, jos joku haluaa, niin täältä saisi.


Posted by Picasa

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti pian saat jo heittää kainaloasauvat pois.Hieno kirvelipuska jo nyt;kirveli on sellainen yrtti joka on hieman jäänyt itselleni vieraaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittoruokia nyt on suosittu. Taata on auttanut ruoanlaitossa.

      Vähintään kaksi viikkoa vielä on kuljettava keppien kanssa.

      Tuo kirveli on yllättävän monipuolinen yrtti, oikein innostuin luettuani Annemartan yrttikirjaa. Olisi tehnyt mieli kopioida tekstiä lisääkin. Kiinnostavia nuo tiedot yrttien historiastakin.

      Poista